tirsdag 19. april 2011

Vår!Sjøen glitret i solen. Det var nesten havblikk, det var en stille morgen i en sørlandsby, snekken putret allerede da vi kom, og det var varm kaffe på termos og kald helmelk på Soloflaske ombord. Vi tøffet utover, L var ennå myk i ansiktet etter nattens søvn og hadde lykke i blikket der hun hang over rekka. Vi hadde ikke engang vært med ut og satt garnet kvelden før; vi fikk en ren sjarmøretappe, og mannen min fikk trekke det opp mens L studerte fangsten:

- En brusflaske!

I enden sprellet en liten torsk. Og i det neste garnet lå en bitteliten hvitting.

- Jeg kan se lungene dens, Mamma, skrålte L; det skulle bli hennes helt egen fisk.

I bilen hjem fantaserte vi om hva vi skulle gjøre med fangsten vi fikk med oss. Enkelt, sa vi. Grønnsaker, sa vi.

-Asparges? sa jeg.

- Hvis vi finner, sa mannen. - Og hollandaise?

- Hva skal jeg få? spurte L fra baksetet.


Vi fant asparges. Og ikke minst en enklere måte å lage hollandaise på. Mannen vendte fiskene i mel, salt og pepper og smeltet raust med smør i pannen før han snittet fisken lett i sideflesket som et brød og stekte den passe lenge på hver side. Jeg tok ansvar for sausen.Hollandaise

(2 moderate porsjoner)


5 pepperkorn

1 persillestilk

3 ss vann

1 eggeplomme

100 g smør

En skvett sitron


Kok opp vann til vannbad i en kjele.

Knus pepperkornene og legg dem i vannet med persillestilken i en bitteliten gryte. Kok det til det er ca 1 ss igjen, og sil av.

Smelt smøret i mikrobølgeovnen eller i en tredje (sukk) gryte.

I en bolle som passer over vannbadet, pisker du eggeplommen godt sammen med pepper-og-persillevannet. Ha bollen over vannbadet og pisk litt til, til plommen begynner å bli varm, før du heller smøret inn i en tynn stråle mens du pisker kontinuerlig. Når sausen er jevn og luftig og noenlunde varm. tar du den av fra vannbadet og rører litt sitron i.

Ideelt sett skal du bruke usaltet smør til dette og salte. Men hvem har til enhver tid usaltet smør? Dessuten ble sausen perfekt saltet med vanlig smør, uten et ekstra saltkorn.

Sammen med en bunt asparges til hver, nystekt torskefilet og en rimelig Sauvignon Blanc, var det rene lykken.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar