lørdag 4. februar 2012

God fiskJanuar er ingen god måned for bloggere. Hvor er dagslyset? Hvor er overskuddet? Jeg mistenker at det blir borte i en hard kamp for å beholde inspirasjonen og livslysten. Seriøst.
Men om ikke annet er januar måneden for gode forsetter og sunn mat. Det gjelder likevel å ikke henfalle til depresjonsfremkallende sunn mat. Andre kan snakke om råvarenes naturlige kvaliteter og servere den perfekte, nyfiskede og nytrukne torsk; det er likevel få ting som gjør meg mer mismodig enn en tallerken kokt fisk, kote poteter og gulrøtter.
Her bringer jeg noen av mine favorittfiskeoppskrifter: Enkle og sunne, mulige å gjennomføre på en hverdag (med bare bittelitegranne planlegging) også for de mange av oss med arbeid utenfor hjemme (er fisken frossen må du huske å ta den ut av fryseren kvelden før eller om morgenen, og i kveitens tilfelle, legge den i marinaden allerede da.)

Hvit fisk med urter og olivenolje
4 personer
Dette er den første fiskeretten jeg noensinne laget på egenhånd og av fri vilje, jeg finner ikke lenger kokeboken den sto i, men den er så enkel og god at det spiller ingen rolle. Jeg husker sjelden både rosmarin og persille, og sist fant jeg ikke en gang sitronen, men godt ble det likevel. Aller best sammen med potetmos full av smør, en god, grønn salat og en flaske frisk, italiensk hvitvin, men da snakker vi faktisk om selskapsmat.

Ca 600 g hvite fiskefileter (flyndre, torsk, pangasius, hva som helst, egentlig)
2 ss sitronsaft
2 ss hvitvin
2 olivenolje
Salt
Pepper
1 ss hakket, frisk rosmarin
1 ss hakket, frisk bladpersille

Legg fiskefiletene tett inntil hverandre i en ovnsfast form. Rør de øvrige ingrediensene sammen og hell over. Bak i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter, skjønt tynne flyndrefileter trenger kanskje litt mindre tid.


Mirin-glasert laks
Denne har hatt en lengre pause hjemme hos oss, ikke fordi vi har vært lei, men fordi jeg ikke har fått tak i mirin, en søt, japansk risvin. Det er litt vanskelig å finne: Den mest pålitelige kilden er Japantorget på Majorstuen, men nylig kom jeg over et lite lager på A Market i Brugata.
Oppskriften er ren, skjær Nigella. Porsjonene er ukarakteristisk små, de kan nok økes etter behov. For det er jo så godt.

60 ml mirin
50 g brunt sukker
60 ml soyasaus
500 g laksefilet uten skinn
2 ss riseddik
Vårløk

Bland mirin, soyasaus og sukker i en skål som har plass til alle laksefiletene. Mariner i 2-3 minutter på hver side.
Fisk laksen opp fra marinaden og stek i en varm panne i to minutter før du snur den, heller marinaden over og steker i ytterligere et par minutter. Løft laksen over på serveringsfatet, hell riseddik i marinaden og la væsken koke opp før du heller den over laksen på fatet og pynter med vårløk strimlet på langs.

Misogrillet kveite

4-6 personer

Kultrestauranten Nobu verden over har en signaturrett: Svart torsk med miso. Hanami i Oslo har rappet den, og da jeg nettopp fikk retten servert på Hanami, ble leg minnet på at denne retten, fra "A Spoonful of Ginger" har mange fellestrekk med trendretten. Uansett, veldig enkelt, veldig godt, og veldig sunt. Selv om du altså må ha en flaske mirin og ikke minst hvit miso, men hvit miso får du i hvert fall i de fleste helsekostforretninger.


1 kg kveitefileter, ca 2,5 cm tykke

125 ml søt, hvit miso
80 ml mirin
1,5 ss finhakket ingefær

2 ss finhakket vårløk

Bland mirin, miso og ingefær og la fiskefiletene marinere i kjøleskapet i minst en time, gjerne mer.
Har du en utegrill (ha ha, i januar) kan du grille der; de fleste av oss vil nok foretrekke enten grillfunksjonen i ovnen eller å bare bake den på ca 200 grader.
Uansett, stek fiskenmed marinaden i 5-6 minutter på hver side hvis du griller, et par minutter mer hvis du baker. Den skal være fast og litt flakete. Men kveite er en utfordring, altså.
Dryss over vårløken og server med ris og grønnsaker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar