fredag 15. april 2011

Lørdagslasagne

Lasagne er lørdagsmat. Helt klart. For det tar litt tid, hvis man skal gjøre noe mer ut av den enn en tung og fettglinsende tomatsaus med kjøttdeig blandet med ostesaus og plater. Faktisk har jeg ikke noe behov for å putte kjøtt i denne, og gjør det egentlig bare på forespørsel - og om jeg skulle laget den til venner, ville jeg isteden rørt inn frossenspinat og litt revet sitronskall i ostesausen. Men det er å kreve for mye av familien, så her kommer familievarianten.
Lasagne

6 personer


Lasagneplater


Kjøtt- og grønnsakssaus

1-2 ss olje

1 stor løk, hakket

(400 g kjøttdeig)

2 gulrøtter, revet

1-2 paprika, røde eller gule, hakket

1 aubergine, i ca 1 cm små biter eller mindre

1 grønn squash, i 1 cm biter eller mindre

En klunk vin, helst rød

3-4 kløfter hvitløk

2 bokser grovhakkede tomater

1 buljongterning

Tørket eller frisk oregano, rosmarin, timian og /eller basilikum, bruk det du har

Salt

Pepper


Varm oljen og stek løken på lav varme til den blir blank. Ha eventuelt i kjøttdeigen og brun den, før du har i grønnsakene i omtrent den rekkefølgen de står i oppskriften. Jeg pleier alltid å kutte neste grønnsak mens den første surrer, for de har litt forskjellig koketid.

Skru opp varmen, hell i vinen og la den boble opp, før du heller i tomatene, smuildrer i buljongen og lar det koke opp, for så å småputre på lav varme mens du lager ostesausen. Smak til med urter, salt og pepper etterhvert som du har tid. Det er antagelig godt med et par teskjeer sukker i også.


Varm ovnen til 200 grader.


Ostesaus:

3ss smør

3ss hvetemel

1l melk (helst helmelk)

ca 400 g revet ost - en blanding av sveitserost og mozzarella er fint -- ta sveitserosten i sausen sammen med litt av mozzarellaen, og bruk resten av mozzarellaen på toppen.


Smelt smøret. Rør inn melet og la blandingen stå og boble på lav varme i tre minutter. Spe litt etter litt med melken, la jevningen bli jevn før hver gang du heller inn melk; slik unngår du klumper.

Når all melken er i og sausen koker, lar du den koke på lav, lav varme i ca 5 minutter for å unngå den tråe følelsen av ukokt mel du ellers kan få. Rør inn ca 2/3 av osten - smak til med salt og pepper.

Smør en dyp langpanne og begynn med et lag tomatsaus i bunnen. Legg lasagneplater oppå, hell et lag med ostesaus over og dekk med lasagneplater. Gjenta, til formen er full og et lag ostesaus ligger øverst. Dryss ost over toppen og stek i ovn på 200 grader i 30 minutter.

Server med en grønn salat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar