søndag 27. februar 2011

Fryktløs bakingJeg har aldri forstått dette med at baking er skummelt og vanskelig. At man må følge alle regler og måle på milligrammet for at baksten skal bli vellykket. Det er jo ikke sånn. Visse regler for proporsjoner må man naturligvis følge. Men baking er også en nokså omtrentlig kunst. Tomt for brunt sukker? Bruk hvitt. Eller omvendt. Det er fullt mulig å bake boller uten egg, og de blir faktisk luftigere med vann istedenfor melk. Helt sant.

Og få bakverk er så tilgivende for avvik som muffins.

Vi skulle ut og reise, og jeg så mørkt på tanken om å bruke hundrevis av kroner på kjip og dårlig flymat. Dessuten hadde jeg et par bananer som kom til å bli dårlige mens vi var borte, og en Nigella-oppskrift som så god ut. Problemet var naturligvis at jeg husket feil, det var en eplemuffinsoppskrift. Ikke hadde jeg nok speltmel heller; for ikke å snakke om brunt sukker, honning, yoghurt naturell eller nøytral matolje. Så altså, mine muffins ble mildt sagt noe annet enn det som sto i oppskriften. Jeg blandet grovt speltmel og vanlig hvetemel, brukte hvitt sukker istedenfor brunt og droppet honningen siden bananer søter og fukter mer enn epler. Yoghurt naturell ble erstattet med et beger vaniljeyoghurt, og oljen med smør.

Den eneste absolutte muffinsregelen er å ikke røre for mye. De tørre ingrediensene skal bare såvidt være blandet med de våte.

Målet var muffins som smakte godt, men ikke for usunt og kakete. Det er sånn jeg liker dem. Og jammen ble de ikke prima.

Da jeg sto opp neste morgen, var mer enn halvparten forsvunnet.
Bananmuffins

(12 stk)250g mel (en blanding av fin og grov hvete er fint)

2 ts bakepulver

1 ts kanel

125 g sukker (gjerne brunt, selv om jeg brukte hvitt)

1 beger vaniljeyoghurt

2 modne bananer, most

125 g smeltet smør

2 eggBland de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle og de våte i en annen. Rør dem så raskt sammen. Igjen, den eneste absolutte muffinsregelen er at de ikke må røres for godt sammen. Litt småklumper her og der er bare bra.

Hell i muffinsformer og stek på 200 grader i 18-20 minutter.

2 kommentarer:

  1. Muffins, ja. Jeg tror det er røringa som er problemet, tilsynelatende er jeg ute av stand til å røre lite nok. Mine blir alltid litt rare. Men i morgen har vi en fem-timers reise foran oss, og i dag har jeg (relativt) god tid. Kanskje jeg skal prøve en gang til.

    SvarSlett
  2. Hurra for fin blogg!!! Og naar jeg faar tid, skal jeg legge inn oppskriften paa verdens aller beste banan kake. Verdens. Aller. Beste.

    SvarSlett