
I fryseren lå nemlig et lammelår min forutseende mann hadde kjøpt på tilbud, som jeg hadde voldsom lyst til å gjøre en indisk vri på.
- Må du det? Kan vi ikke bare la råvarenes rene smak komme frem? sa han som så ofte før. Som så ofte før, har han jo et poeng. Men likevel.
- Det er bare en halv teskje chili i hele marinaden, sa jeg. Vær så snill?
Oppskriften fant jeg nok en gang hos Anjum Anand i Indian Food Made Easy (jeg har en svakhet for disse Made Easy-bøkene)
Lammelår med honning og mandler
4-6 porsjoner
1 lammelår, ca 2-2,5 kg
Marinade
2ss vegetabilsk olje
3/4 dl sitronsaft
2 ss skrelt og hakket ingefær
6 store hvitløkskløfter, skrellet og grovt hakket
1ss malt kummin
1ss malt koriander
1/4 ts chilipulver
1ss garam masala
Salt
Pepper
2ss vann
Yoghurtsaus
100 g skoldede mandler
1dl matyoghurt
1 1/2 ss honning
Kvelden før servering blander du marinaden og stikker dype hull i steken med en kort, skarp kniv før du gnir marinaden godt inn i kjøttet. Pakk den inn i en plastpose eller to og la steken marinere over natten og litt inn i neste dag.
Et par timer før lammet skal inn i ovnen, blander du yoghurt, honning og mandler til en jevn saus i stavmikser eller kjøkkenmaskin, og gnir herligheten godt inn i kjøttet og lar det stå på benken og nå romtemperatur.
Varm opp ovnen til 225 grader, send pappaer avgårde, ta av det pastellfargede retroforkleet, og start lykkelig samlebåndsproduksjon av bloggkorrekt vimpelrekke med en venninne (lillelu.blogspot.com).
Når ovnen er varm, legg kjøttet i en langpanne, stikk et steketermometer godt inn i kjøttet (pass på at det ikke treffer bein) og stek kjøttet på 225 grader i 15 minutter før du skrur ned varmen til 180 grader og steker videre.
Anand anslår 20-25 minutter pr 500 gram, pluss 15 minutter. Min erfaring er at det går fortere enn som så, om du ikke vil ha ihjelstekt kjøtt. Stol heller på steketermometeret, og ta ut kjøttet når det når ca 65 grader. Pakk det i folie og la det hvile en halvtimes tid.

I tillegg hadde vi grønne bønner, ferdige nanbrød, en improvisert raita og ferdigkjøpt mangochutney.
Og alle var enige om at alle de indiske krydderne fremhevet, snarere enn overdøvet, råvarenes naturlige egenart.

Dessuten skal man egentlig lage 40 små makroner som blir til 20 ferdige makroner; ikke 20 som blir til 10, slik jeg klarte denne gangen.
Et forsøk på mandelmakroner
(20 små eller 10 store)
Makroner:
75g mandler
125g melis
2 eggehviter
1ss sukker
(Noen dråper mandelessens)
Smørkrem
30 g mandler
125 g melis
70g smør
(Noen dråper appelsinekstrakt)
Kjør melis og mandler sammen i kjøkkenmaskinen til det er et jevnt pulver.
Pisk eggehvitene hvite, men ikke helt knuskstive, bland inn sukkeret og fortsett å piske til de er kjempestive. Fold melis og mandler inn i eggehvitene til du får en jevn blanding.
Ideellt sett skal disse sprutes ut gjennom en kakesprøyte med 1cms hull. Min erfaring er at små nøttebiter setter seg fast og skaper kaos. Denne gangen brukte jeg bare teskje til å deise ut små klatter på et bakepapir.
La makronene stå og tørke i 10-15 minutter før du steker dem i ca 10 minutter på 180 grader.
Avkjøl på stekeplaten.
Smørkremen lager du ved å kjøre melis og nøtter til pulver igjen, før du har i smøret og blander det til en jevn masse. Når makronene er avkjølte, smører du fyllet på halvparten av dem, før du legger de resterende makronene på toppen som en sandwich.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar