fredag 8. juli 2011

Kongen av langkokt

Kongen av langkokt er ikke meg. Hjemme hos oss er det min mann som har tatt den rollen. Der jeg tryller med wok, gjærdeig og grønnsaker, drømmer han om smaksrike, tradisjonelle gryter fulle av kjøtt kokt så lenge og så langsomt at selv et utslitt gebiss kan tygge det med letthet. Det er ikke meg imot. Ei heller at han for noen uker siden la inn en spesialbestilling på 5 kilo oksekjaker. Du får nesten ikke oksekjøtt billigere: 70 kroner kiloen. Antagelig ikke seigere heller, om du ikke koker det riktig og lenge nok. Men om du gjør det?
Mmmmm!
Kjøtt så mørt og smaksrikt at vi straks lurte på hvorfor vi ikke hadde brukt oksekjaker før og begynte å lete etter flere passende oppskrifter. Thomasina Miers' "kjappe, enkle" chili con carne var en av dem, og siden etniske kryddere er min spesialitet, ble det min tur til å leke dronningen av langkokt.

Chorizopølser får du på Rema i våre dager; de riktige chiliene kan være en utfordring. Selv mitt lille lager med eksotiske chilier hadde ikke begge typene, men la ikke det hindre deg. Forsøk deg frem.


"Kjapp og enkel" chili con carne

(6-8 personer)


1 kilo oksekjøtt, bog, kjaker eller andre stykkerr til langkoking

3 løk

4 kløfter hvitløk

Olivenolje

300 g krydret chorizo, i grove biter

2ts malt kummin

2ts malt allehånde

1 ts hel nellik

1 stor kanelstang

3 laurbærblader

2 ss hakket fersk oregano eller 2 ts tørket

2 ancho chilier, uten frø (milde)

2 arbol chilier (sterke)

2ts havsalt

Svart pepper

3 ss sider- ellerr balsamicoeddik

2 bokser hermetiske tomater

2ss ketchup

2 ss muscovado eller mørkt brunt sukker

4 dl vann og/eller rødvin

2 bokser borlottibønnerSkjær hinner og sener av kjøttet, eller få din ektefelle til å gjøre det. Varm ovnen til 120C.

Hakk løk og hvitløk i kjøkkenmaskin til det er finhakket.

Varm 2ss olje i en stor gryte eller panne og brun kjøttet på alle sider. Sett til side, ha i litt mer olje og brun chorizoen. Fjern den, og surr løk, krydder, urter og chili til det er mykt. Smak til med salt og pepper og ha i eddik, tomater, ketchup og sukker før du legger alt kjøttet tilbake i gryten sammen med 4dl vann eller rødvin.
Kok opp og sett gryten i ovnen med lokk på. Etter et par timer eller så, sjekker du kjøttet. Når det er ganske så mørt, heller du i bønnene (husk å skylle dem godt i vann først) og lar det stå en times tid til. Like før servering, drar du kjøttet fra hverandre med en gaffel eller to.
Server med ris, lefser, en frisk tomatsalsa, revet ost og litt rømme. For eksempel. Og tro det eller ei, det fungerer godt en varm sommerdag hvis du bare har en kald øl og litt lime.


1 kommentar:

  1. Hei! 2xina har startet www.matbloggsentralen.blogspot.com hvor vi prøver å samle alle bloggere som skriver om mat. Hvis du har lyst at din blogg skal være med, send oss en mail eller legg igjen en kommentar på bloggen eller facebook siden.

    SvarSlett