fredag 18. mars 2011

Annas laks


Det er vår i luften, og jeg lengter etter andre smaker. Jeg higer etter den kjølige, nesten metalliske smaken og følelsen av rå fisk mot ganen.

I løpet av seks dager har jeg laget Annas laks to ganger. Som strengt tatt ikke er Annas, og heller ikke den samme Anna som i de fantastiske småbrødene, selv om de to oppskriftene kom min vei i løpet av noen få måneder.
En vår for lenge, lenge siden, gikk en gjeng av oss på Thaimat-kurs hos Anna Røer, i en funkisleilighet på Frogner. Hun instruerte med tysk myndighet og grundighet i urter, kryddere og ikke minst virkelig finhakking. Denne oppskriften er knapt thailandsk, og jeg tror den opprinnelig er laget av noen norske kokker som skulle promotere norsk laks i Asia på et eller annet vis.
Den er enkel å lage, men i flere år var den et prosjekt forbeholdt spesielle anledninger, fordi jeg ikke bare måtte til fiskehandleren og handle dyr, fin laks - fisken måtte også en tur i fryseren før den ble skåret opp for å sikre mathygienen.
Så kom salmalaksen. Og dermed er Annas laks -- forutsatt at du har litt plommesaus i kjøleskapet -- blitt et spørsmål om et besøk på din nærmeste kjedebutikk, noen få minutters finhakking, litt enkel oppskjæring og 20 minutters tålmodig venting. Den kan godt stå lengre også. For eksempel helt til neste dag hvis du ikke orker alt. Men sannsynligvis forsvinner det meste.
Laks med druekjerneolje
500g salmalaks
50 g løk
30 g ingefær
2 ss plommesaus
saften av 1 lime
ca 1 dl druekjerneolje eller annen nøytral matolje
Salt og pepper
Salatblader
Skjær laksen i tynne skiver og legg utover et fat.
Finhakk løk og ingefær og bland det med plommesaus, lime, olje, salt og pepper. Hell sausen jevnt over laksen og la det marinere i 20 minutter eller mer (for eksempel gjør det ingenting om den ligger en time og venter på at gjestene blir klare til å spise). Strimle salatblader - hjertesalat er fargerikt og fint -- og dryss over laksen før servering.
Nam!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar