lørdag 28. juni 2014

En overraskelse


- Unnskyld, jeg har kalde hender, sa hun. - Jeg sto i fryseren for å finne noen kamskjell til dere.
Vi var bare innom for å hente noen nøkler, det var noen katter som skulle passes.
- Ja, for dere vil da vel ha litt kamskjell? sa han.
- Men....? sa vi. Man gir jo ikke bort kamskjell sånn uten videre.
- Vi har fryseren full. Og nå skal vi jo snart oppover og dykke etter enda mer, sa han.
- Ok, sa vi.
- Vi har så mye av og til at vi går tom for ideer og lager kamskjell i hvit saus, sa han og lo.
- Men det som er kjempegodt, er dette:
Skjær chèvre i skiver og stek i pannen til det smelter og blir sprøtt. Lag en saus av honning og hakkede valnøtter. Stek kamskjellene og server det sammen med osten og sausen. Skjellene tiner til middag hvis dere legger dem i vann, sa han.

Tomat og mozzarellasalaten kunne vente. Helt klart. Hvor ofte får man håndplukkede kamskjell fra Trøndelag sånn helt uten videre? Aldri, så langt i mitt liv. Og det er faktisk noe annet enn å kjøpe de fryste i butikken som smaker helt ok, men som sikkert er et resultat av miljøødeleggelser, slavearbeid eller andre ting man helst ikke vil tenke på når man skal kose seg en lørdagskveld.


 Kamskjell med chevre og honning


4 porsjoner 
150 g chevre (sånn omtrent)
2 ss honning
2 ss hakkede valnøtter
Saften av 1/2 lime (evt appelsin)
1-2 ss smør
Salt og pepper
8-12 kamskjell avhengig av hvor mange du har fått kloa i. 
Persille til pynt
Gjør som han sier:

Tin kamskjellene og tørk dem godt.
Skjær chèvren i så tynne skiver du klarer. Stek dem til de smelter på middels til høy varme i en teflonpanne. Forsøk å snu dem halvveis, men jeg kan ikke love at du vil lykkes eller at de vil forbli intakte.  Skru av varmen og la dem kjøle seg ned i pannen, hvis ikke du bruker en sånn bitteliten kubbe chèvre som faktisk gir skiver som er små nok til å løfte ut av pannen og la renne av seg på et tørkepapir. 
Bland nøtter, honning og lime i en liten skål og varm i mikroen i ca 30 sekunder (45 var for mye, og det i nyvasket mikro). Har du ikke mikro, varm det i den minste kjelen du har. 
Varm en god stekepanne godt mens du salter og peprer skjellene. Smelt smør i pannen. Når det slutter å frese, legg i kamskjellene. Stek i ca 1min på hver side. 
Legg chèvre på tallerkenene, fordel kamskjellene noenlunde broderlig og hell litt av sausen over hver porsjon. Nyt. Gjerne med litt god hvitvin til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar