mandag 30. mai 2011

17. mai og hurramegrundt

Klokken var ti på halv elleve om kvelden 16.mai da det faktisk gikk opp for meg hvor mange gjester vi ventet til lang lunsj dagen etter. Jeg hadde tenkt det bare var noen få par, men min gode mann minnet meg på at disse få parene også hadde et betydelig antall barn. I tillegg ventet vi et sted mellom null og seks tenåringer, i usikker sulttilstand, på noe usikre tidspunkter.
Bra jeg allerede hadde bakt to kaker.

Den ene er med årene blitt 17.mai-kaken vår. Ikke fordi den er spesielt 17.mai-aktig, men fordi jeg bakte den en gang, og alle likte den så godt at jeg gjentok det og gjentok det. Og nok også fordi jeg er veldig stolt over å ha komponert en så vakker og god kake nesten helt selv. Den tar utgangspunkt i to oppskrifter; en oppskalering av Nigellas pistasjmakroner, samt en sjokolade- og appelsinis min mor fikk servert på D'Artagnan mens den ennå fantes, og klarte å trygle til seg oppskriften på.


Sammen er de dynamitt.


17.mai-kake


Til pistasjbunnen:


225 g rå, usaltede pistasjnøtter


375 g melis


6 store eggehviter


3ss sukker


Mal melis og nøtter så fint du klarer sammen i en kjøkkenmaskin. Pisk eggehvitene luftige og hvite, men ikke helt stive, før du har i sukkeret og pisker dem til de er veldig stive og blanke. Fold nøtteblandingen inn i eggehvitene og hell blandingen over i en godt smurt 26 cm springform. Stek i ca 40 minutter på 160 grader og avkjøl.Sjokoladeis med appelsin:


1 liter matfløte (20%)


125 g sukker


300 g kokesjokolade


Revet skall av 3 appelsiner


8 eggeplommerKok fløte, sukker og sjokolade opp og sammen, eller "kokes godt igjennom" som det står i notatene fra D'Artagnan. Rør en spiseskje eller to av sjokoladeblandingen godt og raskt sammen med eggeplommene (ser du hvor godt disse to oppskriftene passer sammen -- her sløses det bare med to tiloversblevne eggehviter) så de ikke stivner. Deretter rører du eggeblandingen raskt inn i sjokolademiksen og avkjøler det hele. Når både kakebunn og isbase er avkjølt, heller du sjokoladeisen oppå kakebunnen og putter hele kaken i fryseren.


Kaken bør taes opp av fryseren minst 20 minutter før servering. Pynt med hakkede pistasjnøtter og, som jeg gjorde her, stemorsblomster hvis du har noen du vet er usprøytet.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar