søndag 19. oktober 2014

1368 Kardemommeby
En bekjennelse: Jeg har aldri helt forstått dette med kardemomme. Boller baker jeg gladelig uten, og når det står i oppskrifter, legger jeg det pliktskyldigst til. Men to ting skjedde i september. Jeg var i India, og spiste utrolig god mat jeg gjerne ville lage hjemme, og indisk mat uten kardemomme er sjelden helt autentisk. Dessuten lagde jeg bakt havregrøt - og det var kanskje da det skjedde. Krydderskuffen var tom for malt kardemomme, til gjengjeld hadde jeg hele kardemommefrø som jeg måtte knuse i en morter. Og den lukten! Plutselig forsto jeg det hele. Nå blir jeg glad hver gang jeg kan ta frem kardemommeposen, og idag har all maten jeg har laget hatt kardemomme i seg.

Forrige uke bakte jeg gresskarbrød aplenty som en utilsiktet bivirkning av gresskargnocchiene mine. Når jeg sier brød, mener jeg egentlig formkake, for det er det amerikanernes "quick bread" er. Men når man kaller det et brød kan man nesten tillate seg en skive til frokost, og i hvert fall en i matpakken. Oppskriften kommer. Men idag lå tre små epler og sang på siste verset i en kurv på kjøkkenet, så idag flikket jeg litt på oppskriften og lagde eplekake. Hjemme hos oss liker ikke barn eplekake med tydelige epler i, men når eplene blir revet og inngår i røren, sklir det rett ned. Derfor eplekake eller brød  med revede epler og - ja, kardemomme. Den er nesten litt sunn, for jeg har brukt halvparten sammelt mel også. Egentlig ikke for sunnhetens skyld, men for smaken og følelsen av at det blir mer substans.  Resultatet blir like bra med bare hvitt sukker og mel, hvis du ikke har alt i huset.


Eplekake med kardemomme


100g sammalt fin hvete
100 g hvetemel
100g vanlig sukker
100g brunt sukker
1 ts bakepulver
2 ts kanel
1 ts malt kardemomme (gjerne fra hele frø hvis du gidder)
1/2 ts salt

125 g smeltet smør
2 egg
3 dl grovrevet eple med skall (to store epler bør være mer enn nok, jeg brukte tre veldig små)

Til pynt: 
1 ss sukker
Kanel
tynne eple- eller fikenskiver

Varm ovnen til 175 grader. Smelt smøret. Rør alle de tørre ingrediensene sammen i en stor bolle. Riv eplene og bland sammen egg, smør og epler før du blander alt sammen.
Smør en LITEN brødform og ha i røren. Legg eventuelt tynne skiver eple eller fiken oppå og strø med sukker og kanel. Stek i 45 minutter.

Men mennesket lever ikke av kake alene. Vi må ha middag også, og jeg hadde både ny kokebok og en kylling sponset av Stange. Jeg driver ikke akkurat en blogg med sponsorer, og kommer av yrkesmessige grunner aldri til å gjøre det, men etter en rekke uheldige opplevelser med Stange-kylling fra vår lokale forhandler, forbarmet produsenten seg over oss og sendte en stor pakke produkter som plaster for flere ødelagte søndagsmiddager. Kyllingen stappet jeg  - eh, ok, mannen min, siden jeg var i svømmehallen da den måtte i ovnen - litt ingefær, sitron, hvitløk, indisk langpepper og svart kardemomme opp i rompa på før vi stekte den i ovnen - slik ble den mildt aromatisk uten å skape uro hos husets puristiske 7-åring. Hun fikk rester av gårsdagens potetmos, mens jeg lekte litt med kokeboken min. Linse- potet- og bulgurgruten med indiske krydder skal egentlig serveres med røkt kolje, og det har jeg nesten tenkt å gjøre med restene imorgen, men jeg kan melde om at den var topp tilbehør til kylling også. Linse, potet- og bulgurcurry med koriander og karamellisert løk

(4-6 personer)

 2ss smør
2 løk, den ene finhakket, den andre i skiver
'2 ts karripulver
1 ts hakket fersk ingefær
1 ts kardemomme
1/4 ts gurkemeie
1/2 ts cayennepepper
1 laurbærblad
125 g små, faste poteter, skrelt hvis du gidder
100 g bulgur
150 g puy-linser (eller brune/grønne linser)
1 l vann
2 kyllingbuljongterninger
1/2 dl kremfløte
1 ss olje
1ts brunt sukker
Saften av 1/2 lime
En håndfull korianderblader.


Begynn med å koke opp linsene i 6 dl vann. Hell av når de er møre. Imens steker du den hakkede løken på lav varme i smøret til den er myk og har begynt å få farge. Ha i krydderne og stek et par minutter til. Ha i poteter, bulgur, vann og buljongterninger, kok opp, og la småkoke til potetene er møre, ca 15 minutter.  Når linsene er ferdige, hell av vannet og rør linsene inn i gryten sammen med fløten.
Har du tid innimellom alt dette, steker du den skivede løken i olje på høy varme til den er myk og har fått farge, deretter drysser du sukkeret over og lar det karamellisere seg. Har du ikke rukket det, kan gryten raskt varmes opp igjen. 
Når alt er klart til servering, rør inn limesaften og mesteparten av korianderen. Dryss resten over toppen sammen med den karamelliserte løken. 

I tillegg laget jeg en veldig enkel gulrotsalat. Det finnes en oppskrift på en lignende salat også, men jeg gjorde det som sagt enkelt: Grovrevede gulrøtter, litt kardemomme og ingefær, salt, pepper, littegrann sukker, en klem med sitronsaft og en dæsj nøytral olje røres godt sammen og serveres. 

Snart er vi borgere med alle rettigheter i Kardemomme By. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar