søndag 30. oktober 2011

Til smør på brødetGår det an å ikke elske smør? Jeg tviler. Selv de som sier de ikke liker det, har få problemer med retter der smør er en viktig ingrediens. Jeg elsker smør. Og de siste ukene har jeg fordypet meg i det. Mest i teorien, så til slutt ble jeg nødt til å sette lærdommen ut i praksis.
Det er ingen sak å lage smør. Å lage genialt smør, krever nok mer tålmodighet og kunnskap enn jeg har. Men i møte med flere andre smør, var ikke mitt lemfeldig tilsaltede smør det dårligste. Langt derifra. Derfor:

Slik lager du smør1 liter kremfløte eller seterrømme.

Salt
Miksmaster

Pisk fløten eller rømmen så lenge at den tilslutt sprekker opp i lysebule fettklumper og hvit kjernemelk. Ikke vær redd, du ser det når det skjer. Er du usikker, pisk litt til. Rømme tar lengre tid enn fløte, men gir et syrligere smør.
Sil av kjernemelken. Jeg brukte en veldig finmasket sil og lot det renne av gjennom den. Innimellom vendte og presset jeg litt forsiktig på massen, men ikke for hardt, for da ble fettet presset gjennom.
Så er det tid for salting og elting, for det er fortsatt mye væske igjen i smøret. Dryss salt over, og kna det inn i smøret med iskalde fingre samtidig som du presser enda mer kjernemelk ut. Det kan være en idé å gjøre dette i flere omganger og la smøret bli kaldt imellom hver gang. Men utålmodigheten fikk ut det verste i meg, så mitt smør forble ganske fuktig, og riktig, riktig godt på smak. Da jeg tok med fire varianter til fellesfrokost på jobb, scoret fløtesmøret med salt høyest blant legkollegene. Den profesjonelle kollegaen holdt derimot en knapp på rømmesmøret, selv om det inneholdt for lite salt.
Det er bare å forsøke seg frem. Hjemmelaget smør blir ikke nødvendigvis bedre enn ferdigkjøpt, men ikke nødvendigvis dårligere heller. Og det føles fint å si: Å, dette smøret? Jeg slang det bare sammen før dere kom.
Kjernemelken kan du bruke i bakverk; det gir god smak og fin konsistens. Jeg helte den søte i noen bananmuffins, mens den syrlige fortsatt står og venter på å bli brukt.

1 kommentar: