søndag 9. oktober 2011

En greie med gresskarJeg har en greie med gresskar. Kanskje er det Amerika-nostalgi, kanskje er det ren, skjær glede over intens oransje i høstmørket eller over hvor vakre disse fruktene er, enten de er duggete grønne med riflete skinn, skrikende Halloweenoransje eller beigegrønne og pæreformede. Uansett. Jeg elsker gresskar. Jeg elsker hvordan all sødmen kontrasteres av noe grønt, nesten parfymert, som gjør det mulig å bruke kjøttet til alt, enten det er middag eller dessert, eller bakst. Jeg elsker gresskarsuppe, gresskarrisotto og baker et nydelig gresskarbrød - men klassisk gresskarpai kan jeg faktisk styre unna.
Sørgelig nok er jeg den eneste i familien min som har dette forholdet til gresskar; for dem er det nok å skjære ut et par til å sette på trappen. Derfor er gresskar blitt alenemat, eller jentemat for meg: Noe jeg lager når jeg en sjelden gang er alene, eller noe jeg serverer når jeg skal lage mat sammen med en venninne.
Suppen jeg deler nå er faktisk den oppskriften jeg sjeldnest bruker; den eneste jeg ikke har laget så mange ganger at jeg ikke lenger trenger oppskrift. Det er mulig den blir enda bedre om du går til helswekosten og kjøper usøtet peanøttsmør, men for meg er den mer enn god nok med Mills.
Flaskegresskar og peanøttsuppe
4-6 personer som forrett, 3-4 porsjoner som lunsj.

1 stort flaskegresskar eller 2 små, en drøy kg tilsammen
4 kløfter hvitløk, med skall
2 ss olivenolje
2,5dl hakket løk
1 Granny Smith eple, skrellet og hakket
1,5 ts karripulver (evt garam masala)
1/4 ts muskatt
En klype kajennepepper
3/4 dl peanøttsmør, egentlig helst usøtet
8 dl vann
1 1/2 kube kyllingbuljong
Evt rå, usaltede peanøtter til pynt, hakket.

Varm ovnen til 200 grader. Skjær gresskarene i to på langs, skarp ut frøene med en skarp skje og legg dem med den skårne siden ned, på et bakepapir, med hvitløkskløftene i hulrommene.Bak til de er møre ca 40 minutter og avkjøl litt.

Varm oljen i en gryte, og surr løk, eple og krydder på lav varme i ca 5 minutter, til de er blanke og myke. Skrap ut gresskarkjøttet og klem ut innholdet i hvitløkskløftene. Legg så alt sammen OG peanøttsmøret i kjøkkenmaskinen og kjør det til en jevn blanding. Hell det tilbake i gryten, tilsett kyllingbuljon og vann og rør godt. Varm opp og smak til med salt og pepper. Server i boller og pynt eventuelt med rå, hakkede peanøtter. Hjemmelaget knekkebrød viser seg å være veldig godt til. Men det er helt sikkert litt nybakt loff eller focaccia også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar