søndag 7. september 2014

Sykt godtOk, det er ikke for sent å lage denne til søndagsmiddagen, men du må begynne nå, ikke klokken 15. Eller tenk litt lenger frem og lag den neste helg. Husets første storesøster skulle reise utenlands for å studere i dag, og hun fortjente et "siste måltid" her hjemme. Siden hun valgte sushi, som vi faktisk ikke lager selv, var det mulig å slå på stortromma med desserten. Jeg har gått og hatt lyst til å forsøke salt karamell-iskrem lenge, og må innrømme at jeg ble veldig, veldig glad da hun lyste opp ved forslaget. Utfordringen var å finne en oppskrift som ikke var for komplisert. Jeg valgte den Paris-baserte konditorbloggeren David Lebovitz' oppskrift, ikke fordi den var enklest, men fordi han argumenterte så godt for den. Og sant å si, det var mye enklere enn jeg fryktet.


David Lebovitz' Salt-karamell-iskrem


Iskrem

300 g sukker
60 g meierismør
1/4 ts (eller etter smak) salt

2,5 dl kremfløte
5 dl helmelk
5 eggeplommer
Noen dråper vaniljeekstrakt eller essens om du ønsker

Fyll en sto panne eller bolle med isbiter og litt vann. Sett en 2 liters bolle oppi og hell i 2,5 dl av melken. La stå.

Ha alt sukkeret i en tykkbunnet kjele  på middels varme. Rør ettersom sukkeret begynner å smelte. Følg nøye med. Når alt sukkeret er smeltet, fortsett å røre forsiktig til det blir gyllent og begynner å ryke. Pass på at det ikke brenner seg, det går fort! Ta pannen av varmen og rør inn smør og salt. Hell i kremfløten gradvis mens du rører. Jo mindre du har i om gangen, jo mindre er sjansen for at karamellen skal klumpe seg, men om det skjer, er det bare å varme opp under omrøring  igjen, så løser den seg. Hell i siste halvpart av melken. Pisk sammen eggeplommene. Hell litt av karamellkremblandingen i eggeplommene og rør godt sammen før du heller eggeblandingen tilbake i pannen sammen til resten av karamellkremblandingen. varm opp på middels varme under konstant omrøring. Ha gjerne et steketermometer nedi, da er det letter å unngå at eggene koagulerer fordi det blir for varmt. Stopp når blandingen har nådd et sted mellom 71 og 77 grader.  Hell alt sammen ned i bollen med melken over isvannet, rør godt og la det kjøle seg ned før du setter det i kjøleskapet for ytterligere nedkjøling.


Nå lager du knekk:
 100 g sukker
3/4 ts havsalt

Legg frem en silikonbakematte eller et stykke bakepapir penslet med litt nøytral olje.
Karamelliser sukkeret på samme måte som tidligere. Når det har nådd nesten-svidd-punktet, dryss saltet over og hell alt sammen raskt over på bakepapir eller matte. Løft og vipp på matten/papiret så sukkeret flyter så godt utover som mulig. La det stivne, og knekk/ knus det i biter i en morter eller med en kjevle. 


Når iskrembasen er helt kall, hell blandingen i iskremmaskin og kjør den til isen er frosset.  Nå rører du også inn knekkbitene hvis du husker - hvis ikke får du drysse dem over ved servering. Ha alt  i en boks og og frys videre ned til den er mer stivnet. 

I min fantasi skulle jeg servere karamellisen med stekte eller bakte epler, men siden det fortsatt er litt sommer og jeg hadde kjøpt altfor mye nektariner av middels kvalitet, stekte jeg det isteden:

Surrede nektariner med whisky

(per person):
1 nektarin
1 ss brunt sukker
1 ss smør
1 liten klunk whisky (eller enda bedre, hvis du i motsetning til oss har det, bourbon)

Smelt smør og sukker på middels varme, ha i nektarinene og la dem surre og boble til de er møre. Hell i en bitteliten klunk whisky eller bourbon og la den fordampe. Server varmt eller lunkent sammen med isen. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar