torsdag 16. februar 2012

Dronningen av Skal Bare inviterer til fest II

 

 

Når Dronningen av Skal Bare inviterer alle sine noen og tyve nærmeste, er det et mål å hygge seg selv også. Derfor er det viktig med mat som er så klar som mulig i forveien, så ikke hele kvelden går med til Skal Bare på kjøkkenet, mens alle Dronningens venninner har det hyggelig i spisestuen.

Dadler surret i bacon og tannpirkere er helt ut; marinader og langpanner veldig inn. Ost er en enkel løsning, og det er sannelig alt det følgende også:

Annas brød  http://matbiblioteket.blogspot.com/2011/03/annas-brd.html er et absolutt must.

Det samme er den andre Annas Laks http://matbiblioteket.blogspot.com/2011/03/annas-laks.html

Kyllingklubber som har ligget og godgjort seg i en herlig blanding av soya, sesamolje, mirin, ingefær og hvitløk er også trygt å steke i ovnen.

Pluss hemmeligheten fra Smart Club: Små, japanske dumplings ved navn gyozas, tint og pannestekt og overrislet med en improvisert saus kokt på soyasaus, mirin, sesamolje og en klump palmesukker.

Og altså disse:

Florence Fabricants Kumminreker

 

Enklere enn disse blir det nesten ikke. Bare en advarsel: Det er veldig, veldig, veldig sterk farge på kryddersmøret, og det er ganske mye av det når du tar langpannen ut av ovnen. Bruk forkle. Og pass på å ikke søle på skoene. Mine rosa sandaler som var nyinnkjøpt til forrige fest jeg lagde denne til, er fortsatt merket av møtet med gurkemeien. Vel, vel. Litt svinn må man regne med.

 

125 gram smør

2 ts malt gurkemeie

1 1/2 ts malt kummin

1 ts malt koriander

1,5 ts salt

Saften av 2 sitroner

1 kg store rekerscampi, skrellet.

 

Smelt smøret og rør inn krydderne og sitronsaften. Legg rekene i en langpanne, hell smøret over og grill eller bak dem i ovnen på 250 grader eller så,  til de er rosagyldne og stekt, ca 8 minutter. Server straks. Med eller uten tannpirkere. Jeg foretrekker uten.

 

 

Dessert må man også ha. Kake er godt. Men denne sjokoladeterrinen er enda bedre. Pluss at det er superenkel, drøy og kan stå i fryseren i dagesvis på forhånd. Opphavsmannen er den fabelaktige Ole Martin Alfsen, jeg fikk oppskriften på et kurs han holdt for mange, mange år siden, men da den hadde forsvunnet for meg, fant jeg den heldigvis igjen i Familiekokeboken.

Sjokoladeterrine

(ca 8 porsjoner)

250g mørk, bitter sjokolade. Dronningsjokolade er bra nok, ifølge Alfsen

175 g smør

100g honning

4 egg, delt i hvitter og plommer

 

Smelt sjokolade, smør og honning forsiktig i et vannbad. Del plommer og hvitter. Pisk plommene for hånd så de skummer. Rør bittelittegrann av sjokoladeblandingen raskt inn i eggeplommene, før du heller plommene/sjokoladen over i resten av sjokoladeblandingen og rører det også raskt sammen. La det hele avkjøle seg litt mens du pisker eggehvitene stive i miksmasteren din. Fold eggehvitene inn i sjokoladeblandingen, kle en brødform med plastfolie (Hvis du ikke har en av silikon, da), og frys.

Den er klar til servering rett fra fryseren, bare velt den ut av formen, skjær i skiver og pynt med bær. Eller frukt. Eller is eller melis. En sikker vinner er den uansett. Jeg lover. Og jeg har fortsatt mer igjen til neste helgs dessert.

1 kommentar:

  1. Jeg kjenner til problemstillingen med matsøl på skoene - har et par tøfler med veldig kledelig sjokoladedekor på, etter forrige forsøk på (kremt) kunstnerisk utfoldelse på kjøkkenet. Fin blogg!

    SvarSlett