lørdag 25. juni 2011

Indisk i forstadenDet begynte med rosa vodka, og sluttet med plumboforgiftning. Og alle var enige om at det hadde vært en fin kveld.

Faktisk begynte det med rosa vodka ifjor vinter, da jeg fant en flaske i taxfreen på Heathrow og umiddelbart fikk bilder i hodet av en fuktig jentemiddag på terrassen, under solcellelamper og fargerike vimpler, med krydret, indisk mat og altså rosa drinker.

Det tok mer enn et år å realisere ideen. Og da dagen kom, øste regnet ned, og jeg ble autistisk rasende på iskremmaskinen fordi jeg hadde helt dobbelt så mye rabarbrais i den som den tålte, og jeg til slutt stolte så dårlig på mine egne vurderinger at jeg lagde to naanbrøddeiger i tillegg til de ferdige jeg hadde på lur. Men altså. Det ble akkurat som jeg håpet til slutt, fargerike vimpler og sommervær i manko.

Vi begynte med en sommerdrink, fortsatte med mango, agurk og ananas i kryddersalt, korianderkylling med raita, frisk chutney og naanbrød, og avsluttet med rabarbrais og sjokoladekjeks. Samt en fullstendig tett vask. Så tett av plumboen raskt røykla hele første etasje og nesten forgiftet oss alle.Forstadsfrue

sånn circa, per drink


30cl vodka (helst rosa)

30cl rabarbrasirup

1/2 lime

Topp opp med kullsyret vann

For ekstra Martha Stewart-effekt: Lag isbiter med kronblader av spiselige blomster.
Korianderkylling

4 personer. Hvis du dobler den for flere, kjør urtene i foddprocessoren i to omganger


Bland sammen i kjøkkenmaskin:

120 gram ferske korianderstilker

1 middels stor løk, skrellet og grovdelt

1-2 grønne chilier, delt i to

ca 7 store kløfter hvitløk, skrelt

1 stor tommel ingefær, skrelt

12 svarte pepperkorn

1ts hele korianderfrø

1 ts hele kumminfrø

1 ss hvite valmuefrø

2 nelliker

1 stykke kanel

6 grønne kardemommebelger


Resten:

1 ss olje

1/2 middelsstor løk, skrelt og hakket

1 kg kylling uten skinn og delt i middels store biter (billige lår fra frysedisken er din venn her)

2 dl vann

salt

1 ss smør

1 ss sitron eller etter smak.

Litt mer koriander til pynt


Varm oljen i en gryte eller sautepanne med høye kanter og stek løken til den er myk og begynnerr å brunes. Ha i urte- og krydderpastaen og stek i 10 minutter på middels varme. Rør ofte, ha i litt vann om nødvendig. Rør inn kylling, vann, salt og smør og kok under lokk på lav varme til kyllingen er kokt, 35-40 minutter.


Ta av lokket og kok til mesteparten av det overskytende vannet er fordampet. Rør ofte. Smak til og rør inn sitronsaften. Server for eksempel med gulrotsalaten jeg laget i vinter. Samt raita og en eller annen form for chutney.

Og naanbrød, naturligvis. Oppskriften jeg hadde i Anjum Anands bok foreskrev bakepulver fremfor gjær. Jeg hadde ikke noe tro på det, og etter en halvtime lagde jeg en gjærdeig etter samme oppskrift. Det ble fabelaktig:


Naanbrød

5 stk


250 g mel

2ts sukker

1/2 ts salt

25g gjær

110-130 ml melk

2ss olje

Nigellafrø, valmuefrø, hakket koriander, presset hvitløk og eller andre ting til å drysse over.

1ss smør til å pensle over.


Lunk melken, rør gjæren ut i den og bland alle ingdrediensene sammen. Elt til deigen er jevn og elastisk, ca 5 minutter og rull den i olje før du lar den heve en times tid under plast.

Varm ovnen til det absolutt varmeste du kan og skru på grillen.

Del deigen i fem og dra ut dåreformede, flate brød. Stikk hull i dem med en gaffel og strø evt frø, urter eller hvitløk over, før du steker dem på en kraftig bakeplate i 1-2 minutter eller til brødet har brune flekker. Pensle med smør og server rykende varmt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar