søndag 22. juli 2012

Ettermiddagste

 

 

Jeg skal ikke skryte på oss at vi driver med dette hver bidige helg. Knapt nok annenhver. Men her i våres startet vi ved en tilfeldighet noe vi bestemte oss for at skulle bli en slags tradisjon: God, gammeldags ettermiddagste på engelsk manér. Som sagt, første gang var en impuls og en tilfeldighet. Men det var slik en suksess. Jeg bakte scones, og vi satte frem det Aller Fineste Porselenet. og sannelig frembragte ikke dette Den Aller Fineste Oppførselen fra alle involverte.

Dessuten sliter vi litt med mellommåltidene i helgene. Det er ofte en uorganisert stafett der ingen er sultne samtidig, og måltidene blir kaotiske og ikke akkurat et naturlig samlingspunkt.

Så det skjer altså innimellom at vi i all hast slenger sammen et ekte temåltid. Som idag, da besteforeldre plutselig meldte sin ankomst midt på dagen. Jeg kom fra trening kvart på tolv, i samme øyeblikk som mannen svingte inn på gårdsplassen med en jâttefranska, en pakke røkelaks og litt til fra Bunnpris på togstasjonen. Det var tross alt søndag.

Mens jeg dusjet, laget han sandwicher, før jeg kom ned og laget scones. Før klokken var slått 12.30, var ettermiddagsteen klar. Det var dessverre ikke gjestene, de kom først en time senere. Til gjengjeld ble de overrasket over oppvartningen.

 

Scones

7,5 dl hvetemel

1/2 ts salt

1 1/2 ts bakepulver

1/2 dl demerarasukker (vanlig går naturligvis fint, men det blir faktisk bedre med demerarasukker)

125 g kaldt smør i små terninger

2 dl melk

1 egg

Egg og sukker til pensling. Eventuelt mandelflak, havregryn eller annen moro

 

Bland de tørre ingrediensene i en bolle og smuldre smøret godt inn med fingrene. Rør sammen melk og egg og rør inn til en deig. Klapp den ut på bakepapir til den er ca 2,5 cm tykk og stikk ut scones med et glass. avhengig av størrelsen på glasset blir det fra 6-10 scones. Pensle med pisket egg og strø med sukker eller noe. Idag fant jeg en gammel rest av sveitsist rosesukker i skapet. Det ble fint. Stek i ovnen på 230 grader i ca 10 minutter, til de er gyldne på toppen. Avkjøl og spis snart.

I mangel av ekte clotted cream (og tro meg, vi har faktisk forsøkt å lage det, med bare delvis suksess), er mascarponeost en fabelaktig erstatning som “pålegg”. Helst sammen med friske bær av et eller annet slag.

 

Tesandwicher

Detter er ikke egentlig oppskrifter, mer noen  forslag til gode kombinasjoner.  Litt prøving og feiling har vist at ferdig oppskåret loff a la Jättefranska er det beste alternativet.

Agurk i tynne skiver, eventuelt med smør eller Philadelphiaost

Røkelaks eller salmalaks med Philadelphiaost

Rød cheddar med litt chutney

Hummus med revede gulrøtter og agurk

 

Dander på ditt aller fineste servise og se selv de minste skjenke te med andektighet. Selv om teen i dette tilfelle er eplejuice i porselenstekopp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar