lørdag 26. november 2011

New York - Oslo



- Går det an å BAKE bagels? spurte A, jeg traff henne på bussen en tidlig morgen.
- Javisst, sa jeg, jeg hadde sekken full og stakk til henne en. Den var borte før vi nådde Aker Brygge.
Vi skulle starte arbeidsdagen med å se en film om New York Times, og siden minst halvparten av oss liker å late som om vi er derfra, trengte vi bagels. Men Oslo har ikke en jødisk kultur sterk nok til at vi kunne være sikre på å få tak i 15 bagels på morgenkvisten, så jeg tilbød meg å bake, selv om jeg ikke trenger å gjøre sånt for å beholde jobben. Tror jeg, da. Uansett var det en fin anledning til å bake noe veldig, veldig godt, og gjøre meg selv populær både hjemme og på jobb.
Oppskriften er - sjokk! - fra Nigella igjen. Jeg har forsøkt en annen oppskrift også, men denne er best.
Før du går igang, bare en ørliten advarsel: Finn for all del ikke på å elte denne deigen i noe mindre kraftig enn en Kenwood Major. Er kjøkkenmaskinen din mer pinglete, er det mye, mye billigere å bruke dine egne henders kraft, det vet jeg av dyrkjøpt erfaring. Er du så heldig å ha en Kenwood, ikke ta sjansen på dobbel porsjon. Heldigvis stoppet jeg det forsøket i tide.
Hemmeligheten med gode bagels er at deigen må være tung og tett. Og de må kokes i et minutt før de går i ovnen.

Ekte bagels

1 kg hvetemel
1 pakke fersk gjær
1 ss salt
2 ss sukker
1 ss olje
5 dl lunkent vann
2 ss maltekstrakt eller sukker til kokingen.
valmuefrø, sesamfrø eller andre fine ting å strø over.


Bland alle ingrediensene bortsett fra sukkeret som skal i kokevannet og kna/elt til du har en levende, glatt deig. Det tar ca 10 minutter og er litt arbeid.
La den heve en times tid, til den er ca dobbel størrelse.
Del deigen i tre emner, som du igjen deler i fem. Rull hvert emne til en pølse, og klem dem sammen til en ring og plasser på bakepapir eller smurte bakeplater. La dem heve i 15-20 minutter under et håndkle mens du koker opp en gryte vann. Legg deretter 2-3 bagels i det kokende vannet om gangen. De skal både snues og koke omtrent et minutt, så arbiedet kreveer konsentrasjon og gjerne et kjøkkenur. Fisk dem opp med en hullsleiv, legg på brettet igjen, strø eventuelt med frø og stek i 10-15 minutter ved 240 grader. Mine ble ferdige på ca 12 minutter, så begynn med 10 og sjekk. Avkjøl, og server. Helst skåret i to med et tykt lag Philadelphia på.

søndag 6. november 2011

Jul i november



For meg er julemat egentlig litt take-it-or-leave-it. Godt, javisst, men så lenge jeg får et juleskinkemåltid eller to i selve julen, kan jeg klare meg uten resten.
Min mann er helt omvendt. Han vil spise seg gjennom alt, minst en gang mellom november og januar.
Idag skal vi ha ribbe, noe jeg har lært meg å like riktig godt. Men det jeg liker enda bedre, er god rødkål, som også er uunnværlig til juleskinkemiddagen.
Oppskriften har jeg fra det vi er enige her hjemme om at er tidenes dårligste kokebok: Velbekomme - en smak av Norden, med mat fra Lysebu i Voksenåsen.
Det underlige er at selv om det er en elendig kokebok, lager vi fantastisk mat fra den. Problemet er at oppskriftene er helt hinsides. Mengder er ofte totalt eller delvis utelatt, viktige ingredienser glemt, og fremgangsmetoder til tider fullstendig fraværende. Kort sagt trenger man å være en habil og instinktiv kokk for å ha glede av den, dessverre. Uansett, her er oppskriften på hjemmelaget rødkål, med LITT bedre mengdeangivelser enn i boken:

Hjemmelaget Rødkål

(ca 4 porsjoner)

1 mellomstor rødkål
2 ss ripsgele
Skall av 1 og saft av 2 appelsiner
1 kanelstang
1dl vann
1 dl eplesidereddik (eller annen eddik)
Sukker etter smak, ca 1 dl

Snitt rødkålen i tynne skiver, ha alle ingrediensene i en gryte, kok opp og la stå og surre på lav varme under lokk til kålen er mør, 2-3 timer. Smak til med eventuelt mer sukker.